STAIGMENA, Didžiausia pasaulyje ekonomika augo lėčiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-25 16:03 Komentarai: (0)
Didžiausios pasaulyje Amerikos ekonomikos sumetintas augimas per pirmąjį šių metų ketvirtį, remiantis pirminiais preliminariais duomenimis, sulėtėjo dar labiau nei tikėjosi ekonomistai.

Minimos šalies sumetintas bendrojo vidaus produkto prieaugis siekė 1,6 procento, o laukta, kad palyginus su ankstesniu ketvirčiu, augimas sulėtės nuo 3,4 iki 2,5 procento. Tuo pačiu tai jau antras ketvirtis iš eilės kai mažėja didžiausios pasaulio ekonomikos prieaugio dinamika, kuri buvo mažiausia nuo pat 2022 metų pirmojo pusmečio, kai fiksuotas kritimas.

Amerikos vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų BVP vertės, augo 2,5 procento, kai prognozuotas 2,8 procento vidutinis prieaugis. Ketvirtį prieš tai jos padidėjo 3,3 procento. Vartotojų išlaidos prie bendrojo vidaus produkto prieaugio prisidėjo 1,68 procentinio punkto.

Investicijos į negyvenamąsias patalpas taip pat sulėtėjo (2,9 procento augimas, palyginti su 3,7 procento ketvirčiu anksčiau) dėl 0,1 procento kritusių struktūrinių investicijų (per ketvirtą 2023 metų ketvirtį jos augo 10,9 procento), o investicijos į įrangą atsitiesė (augo 2,1 procento, kai ketvirtį prieš tai smuko 1,1 procento), kai investicijos į intelektinės nuosavybės produktus (5,4 procento, palyginti su 4,3 procento) paspartėjo.

Tuo tarpu privačios atsargos bendrojo vidaus produkto prieaugį sumažino 0,35 procentinio punkto (palyginti su 0,47 procentinio punkto ketvirtį prieš tai). Be to, per praėjusį ketvirtį JAV vyriausybės išlaidų augimas sulėtėjo nuo 4,6 iki 1,2 procento, eksporto augimas prislopo nuo 5,1 iki 0,9 procento, kai importo pašoko nuo 2,2 iki 7,2 procento, kas tuo pačiu 0,86 procentinio punkto neigiamai paveikė ekonomikos augimą. Kitą vertus, investicijos į būstą šoktelėjo dviženkliu tempu - 13,9 procento (sparčiausiai nuo pat 2020 metų ketvirtojo ketvirčio), palyginti su 2,8 procento ketvirtį prieš tai.

Primename, kad tai tik pirminiai preliminarūs duomenys, na o gegužės pabaigoje bus paviešinti perskaičiuoti ir atnaujinti rodikliai.
 
Dar nėra komentarų