FED atstovai pasigenda pažangos infliacijos mažėjimo srityje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-05-01 21:06 Komentarai: (0)
Po dvi dienas trukusio FED atstovų posėdžio paaiškėjo, jog kaip ir buvo prognozuota, jie nusprendė dar kartą nekeisti palūkanų. Tuo pačiu pastaraisiais mėnesiais nebuvo pasiekta tolesnės pažangos infliacijos mažėjimo srityje, be to, nuo birželio Centrinis bankas sulėtins savo balanso mažinimo tempą. Tuo tarpu akcijų indeksai pajudėjo į viršų po to, kai Jerome Powell pareiškė, jog mažai tikėtina, kad kitas žingsnis bus palūkanų kėlimas, tačiau vėliau jie vėl ėmė kristi.

Taigi, bazinė palūkanų norma šioje šalyje nepakeista jau šeštą kartą iš eilės bei ir toliau sudarys 5,25 - 5,5 procento. Visi FED nariai vieningai balsavo už tokį sprendimą.

„Naujausi rodikliai rodo, kad ekonominė veikla toliau sparčiai augo. Naujų darbo vietų skaičius išliko didelis, o nedarbo lygis išliko žemas. Infliacija per pastaruosius metus sumažėjo, tačiau išlieka aukšta. Pastaraisiais mėnesiais nebuvo pasiekta tolesnės pažangos siekiant Komiteto 2 procentų infliacijos tikslo“ - skelbiama Amerikos Federalinio Rezervų banko pranešime.

Pabrėžiama, jog Komitetas siekia, kad ilgalaikėje perspektyvoje būtų didžiausias užimtumas ir infliacija sudarytų 2 procentus. Komitetas mano, kad rizika, kylanti siekiant užimtumo ir infliacijos tikslų, per pastaruosius metus pasikeitė į geresnę pusiausvyrą. Ekonominės perspektyvos yra neaiškios, todėl Komitetas ir toliau labai dėmesingas infliacijos rizikai.

„Svarstydamas bet kokius federalinių fondų palūkanų normos tikslinio diapazono pakeitimus, Komitetas atidžiai įvertins gaunamus duomenis, besikeičiančias perspektyvas ir rizikos pusiausvyrą. Komitetas nesitiki, kad tikslinga sumažinti tikslinį intervalą, kol neįgis daugiau pasitikėjimo, kad infliacija tvariai juda link 2 procentų“ - rašoma Amerikos Centrinio banko pranešime.

Be to, Komitetas ir toliau mažins savo turimus iždo vertybinius popierius ir agentūros skolos bei agentūros hipoteka užtikrintus vertybinius popierius. Tačiau nuo birželio mėnesio Komitetas sulėtins savo turimų vertybinių popierių mažinimo tempą, t.y. iždo vertybinių popierių mėnesinė išpirkimo viršutinė riba koreguojama daugiau nei perpus žemyn nuo 60 iki 25 mlrd. dolerių. Tuo pačiu Komitetas išlaikys mėnesinę agentūros skolos ir agentūros hipoteka užtikrintų vertybinių popierių išpirkimo viršutinę ribą – 35 mlrd. dolerių ir reinvestuos visus pagrindinius mokėjimus, viršijančius šią viršutinę ribą, į iždo vertybinius popierius.

„Vertindamas tinkamą pinigų politikos poziciją, Komitetas ir toliau stebės gaunamos informacijos poveikį ekonomikos perspektyvoms. Komitetas būtų pasirengęs atitinkamai pakoreguoti pinigų politikos poziciją, jei atsirastų rizika, kuri gali trukdyti pasiekti Komiteto tikslus. Komiteto vertinimuose bus atsižvelgta į įvairią informaciją, įskaitant informaciją apie darbo rinkos sąlygas, infliacijos spaudimą ir infliacijos lūkesčius bei finansinius ir tarptautinius pokyčius“ - skelbia FED.

Spaudos konferencijos metu Amerikos Centrinio banko vadovas Jerome Powell atmetė galimybę, kad kitas žingsnis birželio mėnesio posėdyje bus palūkanų normų kėlimas.

„Manau, jog mažai tikėtina, kad kitas žingsnis bus palūkanų normų pakėlimas. Sakyčiau, nepanašu, kad tai realu“ – sakė jis.

Paklaustas apie tai, ko reikėtų norint padidinti palūkanų normą, FED vadovas teigė, kad turėtume pamatyti įtikinamų įrodymų, jog politikos pozicija nėra pakankamai ribojanti, kad laikui bėgant infliacija tvariai sumažėtų iki 2 procentų bei pabrėžė, jog tai nėra tai, ką jie mano, kad mato.

„Infliacija vis dar per didelė. Tolesnė pažanga ją mažinant nėra užtikrinta, o kelias į priekį yra neaiškus. Kol kas šiais metais duomenys mums nesuteikė didesnio pasitikėjimo. Tikėtina, kad įgyti tokį didesnį pasitikėjimą užtruks ilgiau, nei buvo laukta anksčiau. Esame pasirengę išlaikyti dabartinę tikslinę federalinių fondų normą tol, kol tai bus tinkama“ – spaudos konferencijos metu sakė Jerome Powell.

Praėjusios savaitės BVP ataskaita, kurioje buvo parodytas lėtėjantis bendras augimas, bei tvirtas kainų kilimas, sukėlė tam tikrą susirūpinimą dėl JAV įžengimo į „stagfliacijos“ laikotarpį, tačiau FED vadovas tai atmetė.

„Aš nelabai suprantu, iš kur tai. Aš nematau to“ – tikino jis.

Amerikos Federalinio Rezervo pirmininkas Jerome Powell pabrėžė, kad žingsnis sulėtinti balanso mažinimo tempą nėra daromas siekiant suteikti palengvinimą ekonomikai ar būti mažiau ribojančiais.

„Tikrai reikia užtikrinti, kad balanso sumažinimo iki ten, kur norime jį pasiekti, procesas būtų sklandus ir nesibaigtų finansų rinkos suirutė, kaip tai įvyko paskutinį kartą, ir vienintelį kitą kartą kai mes tai darėme“ – sakė jis.

Artimiausias Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdis, kuriame bus sprendžiami monetarinės politikos klausimai, numatytas birželio 11 - 12 dienomis.
 
Dar nėra komentarų