„Memų akcijų“ manijos standartinė - liūdna pabaiga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-17 15:28 Komentarai: (0)
Prieš kelerius metus tarp individualių - smulkiųjų investuotojų madoje buvo taip vadinamos „Memų akcijos“ ir šis reiškinys iš tiesų galiausiai įgavo manijos formą. Tačiau kaip ir įprasta visa tai baigėsi standartiškai liūdnai.

Sąvoka „Memų akcijos“ reiškia įmones, kurios išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose tarp individualių investuotojų. Teigiama, kad pirmoji kompanija, kuriai buvo priskirtas šis terminas, buvo GameStop (GME).

Šios įmonės populiarumą socialiniuose tinkluose galima sieti su internetine paskyra YouTube platformoje „Roaring Kitty“, kurioje 2020 metų rugpjūtį pasirodė įrašas su teze, kad tai viena labiausiai „šortinamų“ kompanijų Amerikos akcijų rinkoje tarp rizikos valdymo fondų, kas turėjo būti pagrindas tezei, kad šios įmonės akcijų kaina gali pakilti nuo 5 iki 50 dolerių (verta pridurti, kad kažkuriuo momentu iš tiesų įvyko vadinamasis trumpųjų pozicijų šios bendrovės akcijų atžvilgiu išspaudimas (priverstinis uždarymas), o kaina 2021 metų pradžioje net viršijo 100 dolerių).

Daugelis jaunų ir mažiau patyrusių investuotojų laikėsi tendencijos, susijusios su vadinamosiomis „Memų akcijomis“. Vienu metu ši tema buvo tokia populiari, kad ant šios manijos užaugę YouTube influenceriai ironiškai komentavo Warren Buffett naudojamas strategijas, teigdami, kad tai pasenęs investavimo stilius, nepritaikytas dabartiniams laikams.

Laikui bėgant verta daryti išvadas iš šio reiškinio. Ilgalaikėje perspektyvoje kiekvienos įmonės akcijų kainos augimas turi būti siejamas su adekvačiu finansinių rezultatų augimu. Priešingu atveju tam tikros įmonės mada galiausiai baigiasi ir kaina grįžta į ankstesnį lygį ar net žemiau. Pateikiame penkiolikos populiariausių „Memų akcijų“ dabartinių akcijų kainų (kartu su grąžos normomis nuo šių įmonių manijos piko) lentelę, kuri iš tiesų yra labai iškalbinga.

 
Dar nėra komentarų