JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-18 17:40 Komentarai: (0)
Tarptautinis Valiutos fondas perspėjo, kad per ateinančius penkerius metus prie pasaulinės skolos augimo labiausiai prisidės JAV ir Kinija, praneša Bloomberg.

„Abiejų ekonomikų atveju valstybės skola, jei bus išlaikyta dabartinė politika, iki 2053 metų išaugs beveik dvigubai“ – paskelbė TVF Fiskalinio monitoringo ataskaitoje, aprašydamas viešųjų finansų situaciją visame pasaulyje.

„Tai, kaip šios dvi ekonomikos vykdo savo fiskalinę politiką, gali turėti didelės įtakos pasaulio ekonomikai ir kelti didelę grėsmę kitų šalių bazinėms fiskalinėms prognozėms“ – priduriama.

Bloomberg atkreipia dėmesį, kad aukštos palūkanų normos JAV sukelia problemų daugelyje kitų šalių, nes prisideda prie dolerio stiprėjimo. Dėl to padidėja dolerio skolos aptarnavimo ir prekių bei žaliavų, kotiruojamų doleriais, importo išlaidos.

Kinijos atveju TVF perspėja, kad ilgesnis nei tikėtasi jos ekonomikos sulėtėjimas „galbūt sustiprina nenumatytą fiskalinį sugriežtinimą, atsižvelgiant į didelį vietos valdžios fiskalinį disbalansą“. Dėl to susilpnėjusi tarptautinė prekyba, išorės finansavimas ir investicijos gali neigiamai paveikti kitas šalis.
 
Dar nėra komentarų